[subcontent;block=div] [subcontent.content]

ELZAS | YANNICK MECKERT | BALLET TUSSEN LICHAAM EN GEEST

Datum: 24-10-2022

LEKKER EIGENWIJS

Als je de natuurlijke wijnen van Yannick Meckert proeft, die zoveel om precisie draaien, om de obsessie voor kwaliteit en om alles wat je ruikt te beheersen voel je, dat Yannick het verlangen heeft om het anders te doen. Zijn idee om een nieuwe emotie te brengen en een holistische ervaring te creëren waarin alles telt, overstijgt de ambitie. Vanuit een oprechte gedrevenheid ontstaat een soort dans van handelingen en permanente spanning waarin Yannick zich onvermoeibaar beweegt. Yannick is enthousiast, leergierig en leert graag door te doen. Zijn wijnen zijn individualistisch, ontwapenend spannend en lekker eigenwijs. 

BACKPACKEN

Met een Bourgondische moeder en een Elzasser vader is Yannick opgegroeid tussen twee wijnstreken. Na zijn studie wijnbouw-oenologie in Beaune en Montpellier probeerde hij bij zijn ouders op het kleine familielandgoed te werken maar hij kon zich niet vinden in hun filosofie. Roundup spuiten en de magische poeders van de oenologie aan wijn toevoegen viel buiten zijn boekje. Zonder een cent op zak verliet hij zijn ouderlijk huis wereldwijd te gaan backpacken. Check. Zijn reizen brachten hem naar China, Birma, Thailand, Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Verenigde Staten, Vietnam en naar Japan, waar hij sake leerde maken. Via een aantal Aziatische landen en Amerika keerde hij terug naar Europa. Bleef hangen in de Bourgogne en in Oostenrijk om tenslotte met een schat aan ervaring en een enorm netwerk terug te keren naar de Elzas naar het dorp Rosheim, om de hoek bij Jean-Marc Dreyer. Heel even heeft hij in Londen en Kopenhagen nog als sommelier gewerkt maar daar lag zijn passie niet. Onder zijn mentoren telt hij bevlogen geesten als Pacalet, Meyer, Preisinger, Terada Honke, Dufour, Jauma, Le Coste, Binner, en Pax Mahle die zijn passie constant aanwakkerden. Ook natuurwijnlegende Jules Chauvet is een bijzondere inspiratiebron voor Yannick.

HARTSVRIEND

Yannick bezit ongeveer 3,5 hectare in de Elzas, beplant met Auxerrois, Pinot Noir, Pinot Gris, Sylvaner, Riesling en Gewürztraminer op bodems van vulkanisch zandsteen en blauwe leisteen. Daarnaast deelt hij in de Bourgogne een paar Pinot Noir wijnstokken met zijn hartsvriend Bastian Wolbers. Yannick verhoogde zijn productie met wat aangekocht fruit, en hoewel hij liever met zijn eigen wijnstokken werkt, zijn de grondprijzen redelijk om fijne druiven te kopen van Jeanne, een goede vriendin. Ze bewerkt Riesling en Pinot Noir op biodynamische wijze, zonder tractor en met zeer lage oogsten.

zuur-FRUITVERHOUDING

In de wijngaarden laat Yannick het gras weelderig groeien, dus geen bemesting en de snoeiwijze heeft hij sinds kort veranderd van Guyot naar Cordon. In plaats van zwavel en koper werkt hij met een behandeling op basis van melkzuurbacteriën, kleisoorten, etherische oliën en planten wat de zuur-fruitverhouding ten goede komt. Door een betere fenolische rijpheid proeft Yannick nu meer zoute dan zure rijpheid in de druiven. Waar de vinificatie voor Pinot Noir, Pinot Gris en Gewürztraminer met hele trossen tegelijk en met meer extract is, worden de andere witte druiven direct geperst en vooral als het gaat om een speciaal terroir. De wijnen rijpen een tot twee jaar en er zal op geen enkel moment zwavel of een ander hulpmiddel worden toegevoegd. 

TALENT

Yannick is een kritisch denker, open-minded, onderzoekend, nieuwsgierig, objectief en zoekend en laat zich niet zo gemakkelijk verleiden tot subjectiviteit en bevooroordeling maar reflecteert bewust op zijn eigen kwaliteiten, valkuilen en motieven. Zijn intuïtie kan hij niet verklaren maar hij voelt feilloos aan wat hij nog zou kunnen verbeteren. Thuis lacht het geluk hem toe want hij heeft in Nederland de beeldschone Jolet, de liefde van zijn leven gevonden. Samen met dochtertje Jaia gaan zij een prachtige toekomst tegemoet. Yannick heeft ons met zijn inspirerende wijnen weten te veroveren. We zijn dol op de pure levendige stijl die enerzijds licht en sappig is maar met vulling en complexiteit, ongelooflijk spannend zout en zuur en soms een cool randje. Als het aan Yannick ligt wordt er de komende jaren nog heel wat wijnvuurwerk afgestoken.

 

blanc 2022 | SPICY | AUX 35% PN 35% 30% PG | uitverkocht

blanc 2022 | DEUX COULEURS ORANGE | uitverkocht

blanc 2022 | CECI N'EST PAS UN VIN DE FRANCE | Ch | UITVERKOCHT

rouge 2022 | SABLE ROSE | PINOT NOIR 

rouge 2022 | GRRRR| PINOT NOIR 

rouge 2022 | Baisers voles | PINOT NOIR | in 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine